Alle berichten van liefdes

#Metoo

#metoo. Vandaag deed ik in de Telegraaf (premium artikel, of zie de krant zelf, pag 2 +3) ook even mijn zegje – met name over de steeds moeizamer man-vrouw-verhoudingen.  Een bepaalde hysterie en heksenjacht in deze kwestie bevalt me voor geen meter…hmprod.jpg

Seksueel gedrag heeft vele aspecten, ongewenst seksueel gedrag heeft dat ook.

Ik wil kort op iets ingaan. Er zijn nog steeds mannen en vrouwen die het hebben over korte rokjes/sexy kleding als reden voor lastig vallen.

Ik heb van meerdere vrouwen begrepen dat ze zijn aangerand (en dan heb ik over echt bedreigd, betast, dus niet over een lullige of ongewenste opmerking of zo) als ze bijvoorbeeld een wijde trui en een joggingbroek droegen.

Ook begrijp ik dat in landen als Egypte, al is een vrouw volledig zogenaamd kuis gekleed, met hoofddoek of boerka, ze toch wordt betast als ze alleen over straat gaat.

Het korterokjes-argument klopt niet.

 

Romantisch wereldbeeld

BRON: zoromantisch.nl:

Het ideaal van authenticiteit, ‘jezelf zijn’, is voor veel mensen een vervanging voor religie. We beschouwen onszelf graag als uniek en origineel – maar lijken meer op elkaar dan we denken. De romantiek kennen is jezelf kennen.

 ‘ Als u nu iemand uit de zestiende eeuw zou ontmoeten, dan zou dat waarschijnlijk uitlopen op een ongemakkelijke situatie. U zou hem maar moralistisch, conservatief en hypocriet vinden. Op zijn beurt zou hij zich ergeren aan uw gebabbel over gevoelens. (cursivering door mij – RV) Voor hem bent u sentimenteel, egocentrisch en bot. Een vriendschap tussen u beiden is vrijwel onmogelijk — daarvoor bent u te romantisch, u denkt en voelt op een totaal andere manier. Er gaat geen uur voorbij waarin u niet een gedachte heeft die door de romantiek is beïnvloed. De romantiek kennen is jezelf kennen.’

Mark Rutte en de liefde

berckmoes

in een stuk over oud-kamerlid Ybeltje Berckmoes lees ik iets over Mark Rutte en de liefde.

Over Rutte doet Berckmoes nog een andere opmerkelijke openbaring. Ze sprak met hem eens over de liefde: “Mark sloeg helemaal dicht bij dat woord liefde. Ik zag hem verstarren. Hij zei: ‘Liefde, daar zie ik alleen maar ellende van in mijn omgeving’.”

Opvallend is dat Rutte bevriend is met o.a. Jort Kelder – die vaak aan de kant gezet is door zijn jongere Bekende Nederlandse vrouw. Benieuwd naar Ruttes verdere vrienden. Bij een bepaalde kijk zie je inderdaad alleen maar ellende. Toch zie ik ook veel goeds – vooral als mensen niet heel hoog opgeven over ‘de liefde’.

Lees daarom mijn nieuwe boek ” Liefde voor beginners” !

Mannen en vrouwen

large_Superwoman-1000x1000.png

 

Al vele jaren van mijn leven word ik doodgegooid met de kreet dat mannen en vrouwen steeds meer op elkaar gaan lijken. Dat we, afgezien van wat verwaarloosbare lichamelijke kenmerken, hetzelfde zijn, dat er weliswaar ook nog wat hormonale verschillen zijn, maar dat we in principe hetzelfde zijn.

Een vrouw vertelde me laatst:

“Mannen en vrouwen beschaven elkaar eeuwenlang. Net een goed boek over gelezen: De onverzadigbare vrouw en de afwezige man van Lisette Thooft. Het is ook een bizarre overgangstijd, vind ik. De vrouw die heftig emancipeert, maar heus niet elke vrouw is daar klaar voor. Maar ook mannen die zo vrouwelijk worden en ijdel. Ik zie dat man en vrouw steeds meer naar elkaar toe groeien. Gelukkig maar.”

Dat ‘gelukkig’ – ik vraag het me sterk af. En zei dat haar ook. Ik heb ook die verhalen gehoord over (westerse) mannen die een steeds lager testosterongehalte krijgen en feminiseren.
In de praktijk zie ik nog steeds dat mannen mannen zijn en vrouwen vrouwen. Dat mannen toch graag mannelijk zijn en een uitlaatklep zoeken in een buitensporige belangstelling voor gaming, porno, auto’s en sport. En dat vrouwen een uitlaatklep zoeken in een eindeloze aandacht voor hun uiterlijk en in wilde fantasieën (de romcom, 50 tinten grijs, de ontevreden-vrouw-series).
Is dat dan zo geweldig?
Is het nog steeds toenemende aantal echtscheidingen in een tijd waarin we steeds gelijker worden zo goed? Voor kinderen is het in elk geval ronduit slecht als hun ouders scheiden.
Dan vallen nog een paar dingen op:
* Stellen met een traditionele rolverdeling zijn meer tevreden over hun seksleven;
* Alom klagen vrouwen hoe zwaar de combinatie werk en huishouden en priveleven is. Psychologe Beatrijs Ritsema maakte al gehakt van het argument dat mannen meer zouden moeten doen in het huishouden: de man heeft al gemiddeld drie uur minder tijd dan de vrouw’ voor zichzelf’. Ritsema stelt dat vrouwen zich minder druk moeten maken en moeten delegeren;
*Hoe vaak ik vrouwen niet heb horen praten over ‘gelijkwaardigheid in relaties’! En echt dat zijn niet alleen de feministen onder hen, of bitches, maar vaak ook de heel gewone types, buiten Amsterdam. ‘Gelijkwaardig zijn in relaties’  het is een gemeenplaats. Iets weerhoudt ze dat openlijk toe te geven, of het gaat altijd heel verontschuldigend.
“Weet je, het klinkt stom he, maar ik wil helemaal geen carrière maken, en gewoon moeder worden”, zo vertrouwde een 21-jarige vrouw en fanatiek pokeraar me eens toe. Ze is daar inmiddels in geslaagd.
Het naar elkaar toe groeien van mannen en vrouwen, lijkt me niet per definitie fraai. Ik vind het ook een beetje cliché. Mensen willen (?) er graag in geloven, maar van een leeuw maak je ook geen hertje.
Wordt vervolgd.

Liefdesmarkt

 

In een interview met rapper Lil’ Kleine, ontkent deze op een zeer creatieve wijze het bestaan van een liefdesmarkt.

Over zijn nieuwe vriendin zegt Lil’ Kleine: ,,Als ik niet was wie ik ben, zou ik haar niet hebben. Maar dat betekent dan weer niet dat zij bij mij is omdát ik Lil’ Kleine ben. Zij komt uit een welvarend gezin, en zij gaat gewoon niet met iemand die niets heeft of niets heeft bereikt.”

Oftewel: zij gaat met hem omdat hij Lil’ Kleine is, met bijbehorende voordelen van rijkdom en roem.

Prima, natuurlijk.

 

(ontbrekende) seks in moderne romans

 

1001004002602674.jpg

Joost de Vries, zelf romanauteur, schreef in De Correspondent een stukje over het nagenoeg ontbreken van seks bij jonge (met name Nederlandse) auteurs. Tot nadenken stemmend was deze passage:

Wie zou vandaag nog een passage durven schrijven als deze: ‘Ze schoof haar stoel achteruit, stond op, trok haar mooie gebloemde nachtjapon tot boven haar borsten en ging op bed liggen. En toen zei ze met haar dikke geile lippen: ‘Nou moet je me keihard en heel regelmatig neuken.’ (Zo gezegd, zo gedaan.)’

Dit komt natuurlijk uit Turks fruit van Jan Wolkers. Als een Nederlandse schrijver vandaag een personage net zoveel seks zou laten beleven als Wolkers’ literaire stand-in, zou de literaire kritiek er vermoedelijk van uitgaan dat het boek over seksverslaving gaat.

Zou best eens kunnen..

Het verschijnsel liefdesmarkt

Appels

De liefdesmarkt/seksuele markt wordt in dit stuk weer eens haarfijn uitgelegd:

1. Older men are generally more desirable to women than their younger selves. Women prefer men above their age range.

2. Younger women are generally more desirable than their older counterparts. Men, if given a choice, generally prefer to date women below them in age. Men in all age ranges are essentially competing most fiercely for women in one particular age range, generally 18-29. Everyone’s competing for the same prize.”