Over het boek ‘De liefdesmarkt’

Ergens in 2002 was ik het zat: de vele leugens die er over mannen, vrouwen, emancipatie en de liefde werden verspreid. Waarschijnlijk was ik ze al eerder zat, maar in 2002 werd ik me er bewuster van.
Kort gezegd: ik stoorde me aan de vele aandacht voor de problemen van vrouwen in de liefde, aan het idee dat vrouwen zich tegenwoordig zo geëmancipeerd zouden zijn, aan de vele kritiek op mannen, en vooral: de waanzinnige praatjes over liefde (het idee van een ware en zo).
Bekritiseert u deze stellingen vooral, maar besef dat het wat snel is: ik hou het hier kort, in mijn boek staat het hele verhaal.

Ik had natuurlijk in 2002 een aantal ingrijpende ervaringen in mijn liefdesleven achter de rug.

Ik begon te schrijven aan een boek dat toen nog de werktitel Liefdeshandboek voor de moderne man had. Een ironische titel, want natuurlijk was het niet met mijn bedoeling een gids vol tips te schrijven.

Nu, na heel wat jaren schrijven (niet 40 uur per week hoor, en ook niet elke week) en flink leuren langs uitgevers komt het boek er.

De meeste uitgevers zitten niet te wachten op het harde verhaal van de man (of moet ik zeggen: mijn verhaal?), valt me op. Ze geven liever een boek van een vrouw uit, of een aardig, lief gidsje, of een boek van een wetenschapper, een modieus boek, of een roman. Ik snap ze ook wel, ze hebben zat andere boeken uit te geven – vaak ook van genieën – en mijn boek is niet makkelijk.

Hoera dus voor uitgeverij Compaan (www.compaanuitgevers.nl) die mijn boek in april 2011 uitbrengt, die het manuscript werkelijk uitstekend begeleidt en die moeite doet het boek onder de aandacht te brengen.

Op deze site zal ik geregeld bloggen over 1) het boek 2) liefde 3) man-vrouwkwesties 4) Waar ik eventueel zin in heb. Ik zal in debat gaan. Het denken stopt niet bij het schrijven van een tekst, al heb ik het idee dat velen daar anders over denken.

8 reacties op “Over het boek ‘De liefdesmarkt’

 1. Hi! Renzo, Congratulations! on the success of your book. Great subject-love & man woman relationships & misconceptions. However, I do hope that an English version will appear soon. Let me know when it does. All the best for a great Christmas and wonderful new year. Rochelle

 2. Uiteraard zeer benieuwd naar je bijdragen, Renzo. Maar ik hoop eveneens op posts met als onderschrift: ‘H.Krol, Haarlem’ (o.a. schepper van: ‘Het feminsime brengt het slechtste in de vrouw en de slechtse vrouwen naar boven.’)

 3. Titel: De liefdesmarkt (2011) *****
  Een handboek
  Korte inhoud: de auteur schetst een beeld dat hij kreeg van vrouwen (en ook van zichzelf) gedurende de tijd dat hij voornamelijk via internet ging daten.
  Auteur: Renzo Verwer
  Uitgever: Compaan uitgevers Maassluis De hoofdstukken luiden (omdat dit m.i. het meest zegt over de inhoud):
  – Sprookjes
  – Me, myself and I
  – Hoe kan het dat die leuke meiden nog single zijn?
  – Zielig en op zoek, dat zijn de anderen
  – Internetdaten
  – Schoonheid en inkomen: beslissend op de relatiemarkt
  – Willen vrouwen geslagen worden?
  – Spiritueel klaarkomen
  – Vrouwen rekenen een prijs voor seks
  – Ziekmaken, doodpraten
  – Liefde, wat is dat liefde?
  Wat vind ik van zijn boek?
  Renzo Verwer heeft geprobeerd via daten een vriendin te vinden en heeft zijn ervaringen neergelegd in dit boek.
  Hij verloor daarbij gaandeweg zijn, oprecht positieve maar wel naïeve, kijk op relatievorming. Idealen moeten worden nagestreefd, ze komen echter zelden uit. De relatiewereld zit vol voetangels en klemmen, de misverstanden zijn legio.

  Liggen die misverstanden nu aan de man of aan de vrouw?
  Verwer heeft in ieder geval serieus geprobeerd om zijn ervaringen op een eerlijke en oprechte wijze weer te geven en juist dat maakt het boek interessant en leerzaam voor beide seksen. Hij deelt zijn ervaringen op een typisch mannelijke wijze, vanuit een mannelijke denktrant. Ook daarom is dit boek een absolute aanrader voor zowel mannen als vrouwen.
  Een kleine 40 jaar geleden las ik het boek ‘De gedresseerde man’ van Esther Vilar, opgedragen aan ‘de paar mannen die zich niet laten africhten, aan de paar vrouwen die niet te koop zijn, aan allen tenslotte die zich gelukkig kunnen prijzen dat zijn geen marktwaarde hebben omdat zij te oud, te lelijk of te ziek zijn.’
  Kort daarna las ik het boek ‘De gedresseerde vrouw’ van Hannelore Schütz als reactie op het boek van Vilar met ‘als uitgangspunt de vrouw bewust te maken van de egoïstische manier waarop de man haar seksueel en maatschappelijk manipuleert en om haar te inspireren tot een nieuwe levenshouding.’
  Dan sta je weer met beide benen op de grond.
  Het boek ‘De liefdesmarkt’ van Renzo Verwer verdient ook zo’n ‘tegenhanger’, liefst geschreven door een vrouw over ervaringen met mannen. Ik zou er ook een boek over kunnen schrijven, maar ik ben een man.
  Vreemdgaan.
  Ook iets over vreemdgaan in het boek, maar niet de moeite waard. En als je dan ook Roodvoets aanhaalt? Voor mij de Neanderthaler onder het therapeutenleger betreffende vreemdgaan.
  De essentie van relatievorming.
  De relatie ontstaat en bestaat uit een evenwicht tussen hetgeen je vraagt en hetgeen je te bieden hebt. Hierbij speelt het instinkt (het gevoel zo u wilt), de belangrijkste rol, al denken wij vaak dat het ons verstand is. Na ruim 17 jaar ervaring in de relatiebemiddeling kan ik daar wel een beetje over meepraten. Hieronder enkele (van de vele) voorbeelden waarbij het instinkt dominant is.
  Vrouwen zoeken bij voorkeur een langere man dan zijzelf, gemiddeld 8 cm langer, met als excuus ‘de hoge hakken’. Dat is een smoes omdat ze niet kunnen verklaren dat een grotere man hen ‘meer bescherming zou bieden’, een ‘wens’ van het onderbewuste. Deze voorkeur geldt tevens voor een man die minimaal dezelfde, of beter nog, een hogere opleiding heeft, de wens van verreweg de meeste vrouwen. Een grote man en een man met een goede positie biedt hen de beste garantie voor goede nakomelingen en bescherming. Zo zijn er nog talloze voorbeelden.
  Ik geef er ook nog een paar voor de man.
  Verreweg de meeste mannen zoeken een vrouw die bij voorkeur jonger is dan zijzelf, uiterlijk speelt bij hen een belangrijkere rol dan bij vrouwen. Een aantrekkelijke en jongere vrouw geeft meer kans op succesvol nakomelingschap (bewezen). De knapste vrouw wordt het meest begeerd, zij heeft het voor het uitkiezen. Macht en aanzien heeft bij de man nauwelijks een erotiserend effect, zo wèl bij veel vrouwen.

  Renzo en alle andere mannen zou ik het volgende boek aanbevelen (ook voor vrouwen):
  Auteur: Deborah Tannen 1994
  Titel: Je begrijpt me gewoon niet (Ooievaar Pocket)
  Inhoud: het boek laat zien in welke situaties vrouwen en mannen door hun verschillende uitgangspunten langs elkaar heen praten.

  Daarna zou ik mannen en vrouwen het boek ‘De liefdesmarkt’ aanbevelen, het is leerzaam omdat de schrijver eerlijk en oprecht zijn mening geeft en zijn ervaringen deelt. Hij legt daarbij vaker de vinger op de zere plek, al wil niet iedereen dat horen denk ik. Maar daar heb je wél iets aan en daar kun je dan iets mee doen.

  Mari Kapteijns, DCPartner

 4. Very awesome post. I just stopped by by your site and wanted to state that I have truly enjoyed browsing your posts. Any way, I’ll be subscribing to your RSS feed and also I hope you post again soon!

 5. dank Ron. En jij als beheerder van de site drogredenen.nl was het vast niet eens met elke redenering uit mijn boek…pf zag zelfs fouten?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *