Tips voor Valentijnsdag (I)

Herman Brusselmans zei in ‘Vrij Nederland’ (2002):

“Kijk, ik geloof in mijn monogamie. Niet zozeer omdat ik van mijn vrouw houd. Ik ben monogaam omdat ik de wilskracht heb om niet met mijn póten aan andere wijven te zitten. Wilskracht is mijn voornaamste kwaliteit. Iemand met minder wilskracht had niet al die boeken kunnen schrijven, niet al die optredens kunnen doen, niet zichzelf kunnen beheersen om mensen op hun bék te slaan, of om zichzelf op te hangen.

De grote liefde bestaat niet. Het is de wilskracht: ik houd van die vrouw en dat moet ik volhouden. Anders zeg je voor je het weet: perfecte knieën heeft ze ook niet. En dan is het binnen een week afgelopen. We hebben elkaar niet lief omdat de liefde er is, als een derde persoon die ons aan elkaar smeedt. We kiezen er zelf voor om lief te hebben. Wat dat betreft ben ik een solipsist. Niks bestaat buiten mij en mijn directe ervaring.”

Niets aan toe te voegen.

7 reacties op “Tips voor Valentijnsdag (I)

  1. ‎”We kiezen er zelf voor om lief te hebben” zegt brusselmans, als ik zn redenatie goed volg kiest hij er voor om “wilskracht te tonen”

  2. Liefde is een keuze en heel hard werken. Je kan met elkaar meegroeien of tegen elkaar ingroeien. Die keuze lijkt mij duidelijk.. Hard werken en elke dag kiezen. Sprookjes geloof ik al lang niet meer in..

  3. Ja, dus liefde is niet een zaak van je gevoel volgen. Hij volgt juist niet zijn impulsen, maar kiest duidelijk voor zijn vrouw. Voor liefde dus.
    Zegt Brusselmans dan he. Over zichzelf. NU wil ik nog de mening van zijn vrouw…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *