De man op de liefdesmarkt : over de macht van het bed

Door Renzo Verwer

(dit stuk verscheen eerder in december 2010 in NRC-next)

Als we over de liefde lezen en horen, is het altijd hetzelfde liedje. Mensen spreken over de ware, of als ze daar niet in geloven, over ware liefde. Over de kwaliteit van relaties, en of de man wel voldoet. Ook stikt het van de morele oordelen: bij welke date mag je aan seks doen, kan een relatie via een datingsite wel?
Het is een hoofdzakelijk romantisch discours. Eén factor wordt vrijwel altijd buiten beschouwing gelaten. De relatiemarkt voor mannen.
Steeds wordt namelijk gesproken over de klachten van de hoogopgeleide vrouw die niet aan de man zou komen. Of die in haar relatie zoveel inlevert. Hoor de verhalen aan, zie de vele artikelen of bekijk het VPRO-programma Café de liefde.
Of neem series als ‘Single’, ‘Rozengeur en Wodka Lime’ en ‘Sex and the City’. Allen hebben ze uitgangspunt: de man voldoet niet. Ik noem ze dan ook ‘teleurgesteldevrouwen-series’. Over en voor teleurgestelde vrouwen.

Maar hoe is de situatie nu voor de man?
De man heeft de meeste moeite een relatie te verkrijgen. Dat ligt niet aan de veelgehoorde vrouwenklacht dat hij niet leuk is, maar simpelweg aan de markt. De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geven een interessant verschijnsel weer. In de leeftijdscategorie van 25 tot 40 jaar zijn anderhalf keer zoveel mannen als vrouwen vrijgezel. Ook van 40 tot 55 jaar zijn meer mannen dan vrouwen alleenstaand. Pas in de leeftijdscategorieën vanaf 56 jaar is het andersom.
We kunnen dit eenvoudig verklaren, al geeft het CBS deze uitleg niet: een 25-jarige vrouw is in trek bij mannen tussen 18 en 100. Een 25-jarige man heeft doorgaans veel minder keuze.
In liefde handelen mensen niet echt geëmancipeerd; vrouwen kijken graag omhoog. Vrouwen beschikken tussen hun twintigste en dertigste over het fraaiste uiterlijk, terwijl mannen pas na hun dertigste echt geld gaan verdienen. De circa één miljoen mooie meiden tussen 20 en 30 kunnen kiezen uit de ongeveer één miljoen mannen tussen de 20 en 30 jaar, én uit de mannen met meer geld tussen de 30 en 40 jaar (1,3 miljoen). In totaal dus 2,3 mannen per vrouw. Vrouwen hebben een relatie met een man die gemiddeld vier jaar ouder is, volgens het CBS. Een tien jaar oudere man is geen uitzondering. Een stel waarbij de vrouw tien jaar ouder is dan de man komt daarentegen zeer zelden voor, al doen hippe mensen en media ons graag geloven dat het heel normaal is. Dit alles verklaart waarom binnen één leeftijdsgroep vooral mannen ‘overblijven’. Voor mannen is de leeftijdsgroep boven hen een geduchte concurrent.

Mannen moeten gemiddeld harder werken (ook letterlijk, een man met een goede baan vergroot zijn kansen) om liefde te verkrijgen. Voor hen staan de partners niet in de rij.
De harde concurrentie heeft gevolgen voor de seksuele strategie van de man.
Vrouwen krijgen aandacht. Ze jagen daarom amper – behalve als de man in kwestie rijk of beroemd is. De man, of het nou in zijn natuur ligt of niet, zal moeten jagen. Anders gebeurt er niets op liefdesgebied.
Mannen hebben zeker voorkeuren, maar nemen snel genoegen met de lekkerste vrouw die ze kunnen krijgen. Ze zijn tolerant; ook als een vrouw lelijk is, is er altijd wel een man zo gek om op haar te klimmen.
Een man wil geen perfectie. Een beetje aandacht, respect en interesse voldoen, zonder kan ook. Een man vindt de seks al gauw best; een beetje neuken en zweten is goed. Bij een vrouw komt er nog een waslijst aan dingen bij om haar tevreden te stemmen.

Mannen pakken zoveel mogelijk kansen, willen hun vele zaadjes in vele vrouwen stoppen. Vrouwen willen het beste zaad – wat mijns inziens tevens een verklaring is voor de dromen en fantasieën van vrouwen over DE WARE.
Mannen, hierin emotioneel verstandiger dan vrouwen, hebben die droom over een ware amper. Ze weten dat ideaaltypen dom en misleidend zijn. Nee, lezeressen, de mannelijke fantasie over rondborstige blonde vrouwen is niet te vergelijken met de droomprinsfantasieën van vrouwen. Mannen die bij onderzoeken beweren dat ze wel in ‘de ware’ geloven, geven een politiek correct antwoord. Om vrouwen tevreden te stellen.

Het is niet iets dat iedereen gelooft. Ik sprak er eens over met Marie, een moderne dertiger. Ze werd kwaad: “Je mag niet generaliseren! Mannen zijn kritisch en veel romantischer dan ik! En tegenwoordig is het andersom: juist vrouwen houden tegenwoordig meer van seks”.
“Zullen wij tweeën eens bij de universiteitsbibliotheek gaan staan? Dan ga jij aan honderd mannen vragen of ze met jou naar bed willen. Daarna vraag ik het aan honderd vrouwen. Het experiment is al vaker gehouden met altijd als resultaat dat veel mannen eerst denken dat het een grapje is. Ze schrikken, wat door vrouwen als bewijs wordt gezien dat mannen niet zo stoer zijn,” zei ik.
“Ja, je zal zien hoeveel ‘stoere’ jongens met hun bek vol tanden staan, als je op ze afstapt”, zei Marie.
“Maar de mannen bij dat experiment zeiden vrijwel allemaal ‘ja’. Degenen die ‘nee’ zeiden, voegden eraan toe: ‘Sorry, ik heb al een vriendin’ of ‘Sorry, ik heb nu geen tijd’. De honderd vrouwen zeiden echter allemaal nee. Wat vreemd toch dat die vrouwen ‘nee’ zeggen, want we willen toch allemaal seks? Een buitenkansje toch?”
Marie keek zuur.

De achterstand van de man op de relatiemarkt laat hem twee opties om het goed te doen. Hij krijgt, door aantrekkelijk genoeg te zijn, een vrouw zover dat ze seks wil.
Of hij gaat zich wijden aan het hogere: God, de kernfysica of een geneesmiddel tegen kanker. In al die gevallen wordt hij gewaardeerd.
Andere opties, masturbatie of prostitutiebezoek, geven duidelijk aan dat hij faalt. Hij gaat door voor zielige rukker dan wel hoerenloper. De uitweg van zich te laten bevruchten en alleenstaand ouder zijn, heeft hij niet.

Zo werkt het dus: de vrouw heeft de macht van het bed. Zij wijst mannen af of stemt toe. Seks kan ze altijd krijgen; haar gaat het om meer. Zij kan zich veroorloven te geloven in onbewijsbare verschijnselen – denk aan ‘echte liefde’, ‘relaties van kwaliteit’ en ‘elkaar aanvoelen’.
Daarom klagen vrouwen over het matige niveau van mannen. Mannen zeuren niet over het net zo matige niveau van vrouwen.
Het relationele leven van de man kan hard zijn. Op de markt heeft hij van jongsaf aan al een achterstand.

KADER
in Meatloafs ‘Paradise by the dashboard light’ (1977), zien we het verlanglijstje van de vrouw terug. Ze wil: eeuwige liefde voor ze hem seks geeft. Hij vindt het al gauw goed.

Stop right there!
I gotta know right now!
Before we go any further!
Do you love me?
Will you love me forever?
Do you need me?
Will you never leave me?
Will you make me so happy for the rest of my life?
Will you take me away and will you make me your wife? (tekst van het meisje)

Let me sleep on it
And I’ll give you an answer in the morning (tekst van de jongen)

8 reacties op “De man op de liefdesmarkt : over de macht van het bed

 1. En ‘boer zoekt vrouw dan’ hoor ik u zeggen? Inderdaad, daarin staat de boer mede centraal. Maar het is een vrouwenprogramma, er kijken meer vrouwen. Is de eigenlijke titel niet vrouw zoekt boer?
  Of beter: ‘Vrouw zoekt boerderij’, zoals een vriendin van me de inhoud van het programma vaststelde?

 2. Meer Boer zoekt hulp in bed en land..
  Het verschil lijkt me duidelijk. Echter de jeugd van nu denkt daar heel anders over. Daar gaan zowel jongen als meisje gewoon met elkaar naar bed omdat ze dat willen, zonder zich af te vragen of er een relatie achter aan komt ja of de nee. Dus vraag ik, zijn ze tegenwoordig anders opgevoed en makkelijker of hebben wij in onze tijd meer normen en waarden meegekregn en dus ander gedrag aangeleerd gekregen?

 3. Hmmmmmm apart. Als 35-jarige dame (overigens met relatie met vijf jaar jongere man en twee kinderen), hoor ik het juist andersom. Zo is er een aflevering van Sex In The City die gaat over de 30+ power swap (of zoiets). Dat vrouwen tot 30 het voor het zeggen hebben. En daarna de mannen, wanneer de vrouwen ineens in paniek raken door eicellenstress en settlen willen met EEN ware. Ook in the Chocolate Bar hangt er een krantenartikel dat daar dames met rammelende eierstokken voor het oprapen liggen. Kwestie van perspectief??

 4. Ha Susan,
  Jouw verhaal is particulier. Ik stel er tegenover dit (uit het artikel ‘In de leeftijdscategorie van 25 tot 40 jaar zijn anderhalf keer zoveel mannen als vrouwen vrijgezel. Ook van 40 tot 55 jaar zijn meer mannen dan vrouwen alleenstaand. Pas in de leeftijdscategorieën vanaf 56 jaar is het andersom.’

  Natuurlijk verschillen particuliere ervaringen. Maar het is dus niet andersom. Natuurlijk HOOR jij andere verhalen, maar dat is dus het eeuwige verhaal dat wel altijd horen. Zie het stuk.

  Hartelijke groeten
  Renzo

 5. Renzo slaat met zijn observatie wel de spijker op zij kop. Als alleenstaande man van 43 ervaar ik het als een bijna onmogelijkheid om een leuke vrouw aan mijn zijde te krijgen. Mijn broer heeft nu een Russische dame (toevallig ontmoet tijdens vakantie) en is inmiddels vader geworden. Ik denk dat ik het ook maar in het buitenland moet zoeken, hier in Nederland zijn de vrouwen op!

  1. Klopt, ik ook. Ben 42 (9 jaar single), heb een behoorlijk goed uiterlijk (bijna 1.9m lang) maar erg gebeurt helemaal niets in de wereld van de hetero’s, de vrouwen. Het is dd bijna een onmogelijkheid hier in Nederland/ Zuid-Holland. Klopt. Verwer slaat de spijker op de kop. Heb een paar mannelijke kennissen die het nu ook in Oost-Europa zoeken; daar gaat alles toch allemaal wat gemakkelijker. (voor het gemiddelde hetero-mannetje)

 6. Jeetje wat zielig al die vrijgezelle mannen! Ik zou er ALLES voor over hebben om zo’n sneue vrijgezelle man te zijn.

  Het is verschrikkelijk om vrouw te zijn, omdat vrouwen helemaal niets kunnen doen om hun sociale status en aantrekkelijkheid te verhogen, behalve door de plastisch chirurg te bezoeken (meestal met weinig succes).

  De reden dat vrouwen minder in het leven ‘bereiken’ qua carrière etc. is dat het ze gewoon geen moer oplevert. Ze worden minder aantrekkelijk voor mannen en het levert ze jaloezie op van zowel mannen als vrouwen.

  Ik ben van mijn tiende tot mijn vijfentwintigste wekelijks uitgescholden, klemgereden en in elkaar geslagen door groepjes jonge mannen die verklaarden mij lelijk te vinden.
  Vrouwen hebben het voor het zeggen? Laat me niet lachen. Een klein groepje vrouwen, de mooiste vrouwen, heeft macht. Tot hun houdbaarheidsdatum is bereikt. Ja vrouwen kunnen gemakkelijker seks krijgen, maar wat heb je daaraan als je dagelijks wordt beoordeeld op je uiterlijk en nooit op iets anders dan dat? Voor elke seksbeurt die een lelijke vrouw voor zichzelf kan regelen, wordt ze vijfhonderd keer uitgescholden.
  Als je als vrouw lelijk bent, word je uitgescholden, ben je mooi, dan word je voortdurend lastiggevallen en seksueel geïntimideerd.

  Echt Renzo en andere zeikerds, dank God op je blote knietjes dat je man bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *