Wetenschapper – ontslag na ‘ophef’- wegens ‘ouderwetse opvattingen’

Een fascinerend bericht:

“De Britse biochemicus Tim Hunt heeft ontslag genomen als hoogleraar bij University College London. De 72-jarige Nobelprijswinnaar nam deze stap na enkele vrouwonvriendelijke opmerkingen die hij maakte, en de storm van kritiek die daarop volgde. Op een drukbezocht congres voor wetenschapsjournalisten in Seoul zei Hunt eerder deze week:  ‘Als er vrouwen in het laboratorium zijn, kunnen er drie dingen gebeuren. Óf je wordt verliefd op hen, óf zij worden verliefd op jou, of je geeft ze kritiek en ze gaan huilen.’ Volgens Hunt, expert op het gebied van celdeling, zou het beter zijn om mannen en vrouwen te scheiden in het laboratorium.”

Mijn god wat heeft hij nou eigenlijk gezegd? Als een vrouw precies hetzelfde zegt, nl dat er problemen kunnen zijn, en dan pleit voor scheiding van seksen (en dat hoor ik soms, bijv als het gaat over opleiding, dan schijnen meisjes in meisjesklassen het beter te doen dan in gemengde klassen), dan is er niets aan de hand.

Maar nu een man het, wat onhandig, zegt… is het fout. Terwijl hij op een reëel probleem wijst… Dan moet je naar oplossingen zoeken. Die geeft hij. Binnenkort gaan feministen roepen dat er in het laboratorium meer naar de positie van de vrouw moet worden gekeken, en je zult zien, dan komen ook deze verhalen. Maar dan op de prachtigste manier geformuleerd en met de  fraaiste oplossingen. Maar nee hoor, nu ging het er de tegenstanders weer eens om de boodschapper AF TE SCHIETEN en zo de eigen deugdelijkheid te bewijzen.

Ondertussen telt de biochemie weer een wetenschapper minder, als gevolg van de gedachtenpolitie – want dáár denkt men natuurlijk niet over na.

1 reactie op “Wetenschapper – ontslag na ‘ophef’- wegens ‘ouderwetse opvattingen’

  1. Toch ook weer typisch Angel-Saksisch: de politieke correctheid als morele standaard, en een ‘doodzonde’ wanneer je daar niet aan voldoet. Een nobelprijswinnaar die ontslag (moet?) nemen (hij nam het zelf, geloof ik, na alle ophef), wanneer je iets over vrouwen zegt wat inderdaad eigenlijk gewoon een beschouwing is over de aard en verschillen tussen mannen en vrouwen, maar die in deze context gewoon niet kan, terwijl dat in de kroeg heel gewoon is.

    Dit legt volgens mij weer de essentie van het debat over vrije meningsuiting weer: mensen willen niet beledigd worden en serieus worden genomen in het samenleven met elkaar in een vrije samenleving. Ze willen worden gerespecteerd en in de vrije arena, moet iedereen zijn plekje veroveren en juridisch en moreel bestendigd zijn (neger, allochtonen, homo’s, vrouwen, etc).

    Dus zo’n opmerking van zo’n hoogleraar is ‘killing’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *