Vrouwen-emancipatie: doorbraak of inbraak?

ADRIAAN SLOOFF :
VROUWEN-EMANCIPATIE: DOORBRAAK OF INBRAAK?

ISBN: 9789461535993
372 pagina’s
Verschijningsdatum: Maart 2015
Prijs: €19.95

Hoe kan het toch dat vrouwen een achterstand hebben als vrouwen geen minderheid zijn? En is het toppunt van emancipatie werkelijk als vrouwen alles mogen wat mannen mogen? Straks ook een vrouwelijke Sinterklaas en Kerstman, met of zonder baard? Of is er dan sprake van een gebrek aan authenticiteit en creativiteit als de vrouw de man slechts plagieert en dupliceert?
Het gevolg van zoveel ‘emancipatiegekte’ en ‘genderkolder’ is wel: méér scheidingen en singles, méér verwarring en stress en een samenleving die minder sociaal en beschaafd is geworden. En met méér vrouwen aan de top komt hierin geen verbetering, het tegendeel zelfs.

Zou het niet beter zijn als vrouwen weer als vrouw emanciperen, met de biologische stroom mee? Méér gelijkheid kan ook niet als man en vrouw geen kloon van elkaar zijn. Evolutie is geen revolutie.
Daarnaast komen mannen niet alleen van Mars, ze gáán ook naar Mars. Dat maakt wel verschil. Zo maakt de carrièrevrouw altijd gebruik van zijn vondsten, kennis en instrumenten. En als zij vooral door mannelijke hormonen beter presteert, zoals de sportvrouw die anabole steroïden gebruikt, is het ‘de man in haar’ die hiertoe bijdraagt. Bovendien is hij degene die de vrouw rechten en kansen geeft, niet andersom. Het is ook geen toeval dat miljoenen vrouwen wereldwijd koketteren met hun kwetsbaarheid.

Adriaan Slooff maakt in zijn zojuist verschenen boek korte metten met de emancipatiemythe. Ik vind dat hij zich soms te veel verliest in details, te veel mensen komen aan het woord; een neiging die ik maar al te goed ken. Voor mij bood het boek niet veel nieuws, alle cijfers en feiten kende ik al – maar een feest van herkenning is ook mooi. Alleen al om het hoofdstuk over vrouwen in het leger – en wat daar allemaal misgaat, normen die bijgesteld worden enz, levensgevaarlijk ! – daarom moet u dit boek lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *