Jan Latten de fout in

buigzaam-zittouw-gekleurd-groot

Citaat van hoogleraar sociale demografie Jan Latten:

 “De dynamische twintigers en dertigers van vandaag zetten de toon,” aldus Latten. “En die zijn anders dan de twintigers van dertig jaar geleden. Toen gingen ze trouwen en vormden ze gezinnen. Deze babyboomers zorgden in de jaren zeventig en tachtig voor een explosieve vraag naar eengezinswoningen. De huidige twintigers zijn veel flexibeler. Die stellen de komst van kinderen uit en het is maar de vraag of dat er later – met of zonder partner- nog van komt.”
Daarbij blijft het aantal scheidingen toenemen: “Ook vijftigers gaan steeds vaker scheiden. Het leger van exen is daarmee het enige leger dat groeit. En elke scheiding leidt tot minstens één verhuizing.”

Flexrelaties

Nog zoiets: de happy single. De moderne mens wil volgens Latten enorm genieten: “Genieten van het leven is het belangrijkste doel.(…)

alle cliches komen voorbij en ook stelt hij single-zijn en jobhoppen als keuze. Wat het voor de meeste mensen echt niet is. en ook dertig jaar terug groeide het aantal alleenstaanden al fors, die mensen gingen niet samenwonen; is Latten zijn eigen cijfers vergeten?

in de rest van het artikel komt o.a. Friso de Zeeuw aan het woord, die het geweldig weerlegt:

Friso de Zeeuw: “Twintigers vertonen traditioneel gedragspatroon”

“Zeker. Er is een kleine groep jonge alleenstaanden die alles wil delen en aan ‘love hopping’ doet. Ze zijn zeer getalenteerd. Ze werken in korte tijd voor zeer gerenommeerde werkgevers in binnen- en buitenland. En huren daarom ook vooral. Er bestaat in de hipste (en duurste) steden dus zeker een markt voor kleine huurappartementen.
De grootste groep twintigers en dertigers vertoont echter een vrij traditioneel gedragspatroon. Zodra zij geld en een partner hebben, dan zien we ze terug in de verkoopkantoren van Bouwfonds. Ze willen een koopwoning in een rustige buurt, kopen – ouderwets – een auto en krijgen kinderen die ze oud-Hollandse namen geven. Er zijn geen aanwijzingen dat hierin verandering komt.”
Friso de Zeeuw, directeur nieuwe markten Bouwfonds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *