mannen afgekeurd wegens gebrek aan ambitie; journaliste is verrast

De huismussen (Passer domesticus) column de huismussen © Tine de Jong 2017 foto 2

 

Het NRC had het afgelopen jaar de rubriek ‘ex-genoten’. Twee exen keken onafhankelijk van elkaar terug. Nu kijken de twee rubriekschrijvers terug, in een stuk laatst in NRC.

Brigit Kooijman, een van de interviewers van de rubriek meldt hierin:

“Een ander scheidingsverhaal dat ze verrassend vaak tegenkwam, was dat van de vrouw die carrière maakt, terwijl haar man niet zo nodig maatschappelijk hoeft te klimmen. Wat telkens weer gebeurde was dat zij hem steeds minder aantrekkelijk begon te vinden. Dat het nooit andersom was – man die vrouw niet meer sexy vond omdat ze te weinig ambitie bleek te hebben – lijkt een duidelijk teken dat de vrouwenemancipatie nog niet is voltooid.’

Maar wat wil Kooijman dan? Dat mannen ook vrouwen gaan afkeuren om die reden??

Zou het niet gewoon kunnen dat man en vrouw verschillende dingen elkaar zoeken en elkaar om andere redenen aantrekkelijk vinden? Is zoiets vrouwenemancipatie als mannen dat ook gaan doen, of als vrouwen hun man niet om een gebrek aan ambitie aan de kant zetten? Hoeveel gelijkheid is voldoende?

Heel reëele vragen, dunkt me, en iedereen die wel eens kijkt naar man-vrouw-relaties valt op dat vrouwen graag omhoog kijken.

Ik vroeg dit alles Brigit Kooijman per mail – we hadden ooit immers gemaild. Geen reactie. Is de waarheid te pijnlijk? Ik weet het ook niet hoor.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *