Schrijvers over de liefde – deel 2

“Kijk, ik geloof in mijn monogamie. Niet zozeer omdat ik van mijn vrouw houd. Ik ben monogaam omdat ik de wilskracht heb om niet met mijn póten aan andere wijven te zitten. Wilskracht is mijn voornaamste kwaliteit. Iemand met minder wilskracht had niet al die boeken kunnen schrijven, niet al die optredens kunnen doen, niet zichzelf kunnen beheersen om mensen op hun bék te slaan, of om zichzelf op te hangen.

De grote liefde bestaat niet. Het is de wilskracht: ik houd van die vrouw en dat moet ik volhouden. Anders zeg je voor je het weet: perfecte knieën heeft ze ook niet. En dan is het binnen een week afgelopen. We hebben elkaar niet lief omdat de liefde er is, als een derde persoon die ons aan elkaar smeedt. We kiezen er zelf voor om lief te hebben. Wat dat betreft ben ik een solipsist. Niks bestaat buiten mij en mijn directe ervaring.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *