Romantiek dood.

Scenariogoeroe Robert McKee die onlangs in Amsterdam lesgaf aan filmmakers, doet pittige uitspraken.

In De filmkrant beweert hij:

“Het is waar, romantiek is dood. Jonge mensen schamen zich ervoor. Als je bijvoorbeeld op straat om je heen kijkt, wie lopen er dan nog hand in hand? Oude mensen en homo’s. Dat zijn de laatste romantici. Jongeren vinden dat soort romantisch gedrag bedreigend. Ze vertrouwen het niet en ze schamen zich ervoor, zeker. Maar: de honger naar romantiek leeft nog steeds, zelfs onder lompe jonge mannen.”
“Vrouwen vinden mannen die de romanticus uithangen al snel verdacht. Mannen vinden het verwijfd, het is bedreigend voor hun mannelijkheid. Het feminisme heeft de romantiek vernietigd. Een vrouw kan van een man niet meer verwachten dat hij haar gedichten en bloemen stuurt als ze tegelijkertijd met hem concurreert op de arbeidsmarkt. Feminisme was een groot en noodzakelijk sociaal goed, de emancipatie is zeker niet klaar en het is absoluut een doorslaggevende stap naar een grotere beschaving, maar elke vooruitgang heeft zijn prijs.”

Roy Lichtenstein

“De instituten die de oude omgangsvormen voortbrachten, worden vernietigd. Maar het menselijk brein heeft van nature een neiging tot idealiseren. Deze neiging om het wereldlijke naar een hoger plan te brengen is er altijd. Als ik naar jonge mensen kijk, zie ik dat de romantische rituelen geëvolueerd zijn, gemuteerd. Maar jonge mensen van nu hebben net zoveel behoefte om een partner te vinden, om zich te binden en zo een einde te maken aan hun eenzaamheid. Dat zal nooit veranderen.”

Fascinerende uitspraken van McKee en bepaald geen onzin. Sterk gesteld, dat wel – maar inderdaad heeft alles een prijs. Ik vind het eerlijk gezegd ook logisch dat romantiek nauwelijks meer bestaat, maar dat de hunkering er wel is. Misschien draaf ik wat door…maar ik denk wel eens: ondanks Valentijnsdag, zijn dit geen tijden voor romantiek. We zijn er te zakelijk voor geworden, te afwegend. Het geeft ook niet, er was en is altijd veel nepromantiek.

1 reactie op “Romantiek dood.

  1. Its really a great and useful piece of information. Im glad that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing. abgcdgegcaea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *